Teamcoaching

Waarom verloopt samenwerking soms zo stroef? Hoe smeed ik een goed geolied team? En hoe halen we er met elkaar het meeste uit? Leidinggevenden en teams met dit soort vragen hebben baat bij teamcoaching. Maar ook een goed lopend team heeft op zijn tijd een check-up nodig voor nieuwe energie.
In elke ontwikkelingsfase komt een team voor nieuwe uitdagingen te staan. Wisseling in de leiding, in de teamsamenstelling, andere doelstelling, werkwijze, organisatie of de markt doen een stevig beroep op de prestaties en krachten van elk team en kunnen aanleiding zijn voor teamcoaching.

Wanneer wij werken met teams richten we ons vooral op de ontwikkeling van samenwerking, communicatie en effectiviteit. Afhankelijk van de vraag, kan worden gewerkt aan teamdynamica inzichtelijk maken en tot ontwikkeling brengen:

  • Het werken aan doel en richting van het team
  • Het omgaan met de gevolgen van sterke interne of externe veranderingen
  • Het duidelijk krijgen van en omgaan met de stijl van leidinggeven
  • Het versterken van de wij-beleving en samenwerking tussen de teamleden
  • Het verstevigen van de individuele kwaliteiten van de teamleden

Wie vormen het team? Wat zijn hun normen, waarden en drijfveren? Hoe haal je het optimale uit ieder teamlid en uit de combinatie? Het inzetten van een ODC-team-meting kan hierbij ondersteunend zijn. Het geeft de teamleden inzicht in wat hun gezamenlijke mogelijkheden zijn. Wat de kracht van het team is en wat de minder sterke teamelementen zijn.

Via team- en individuele sessies gaan we op zoek naar het krachtenveld binnen en buiten het team. Na het oriënterende gesprek met de leidinggevende wordt een voorstel gemaakt voor de inrichting van het traject. Interviews met de individuele teamleden kunnen onderdeel uitmaken van de oriënterende fase. Vervolgens worden concrete afspraken gemaakt over de gewenste richting, doelen, aanpak, periode en aantal bijeenkomsten. Tussentijdse evaluatie en reflectie zijn onderdeel van het teamcoachingtraject.